marți, 2 iulie 2013

Dresaj canin pentru primul caine si informatii despre rase de caini


Pssst! Am auzit ca aveti nevoie de cateva sfaturi despre dresaj canin pentru incepatori acum ca unul drintre miile de caini de companie din tara asta a avut norocul sa ajunga in casa voastra. Indiferent daca este caine de rasa sau comunitar, felicitari! Acum ca aveti primul caine va trebui sa treceti un test important, cel de stapani. Surprinsi de importanta rolului pe care trebuie sa il jucati - dresajul? Asa si trebuie. Coplesiti? Nu e cazul. Am inceput acest blog pentru a impartasi cateva dintre lucrurile grozave pe care le-am invatat de la primul caine. Le veti invata oricum. Dar mereu e mai usor cu putin ajutor.

Hey! Cineva e la usa si asteapta sa luati niste lectii de dresaj...
 pentru stapani, desigur!
Dresajul canin suna ca fiind ceva ce necesita multi bani scosi din buzunar pentru a invata cateii sa faca trucuri, sa participe la concursuri, sa faca activitatile pentru care sunt meniti, in cazul in care vorbim de caini de vanatoare, caini de terapie sau utilitari. Inaintea acestor "studii superioare" avem cei 7 ani de-acasa, care in cazul unor catei se reduc la 1 an jumatate. Prin urmare, ca proaspeti stapani si mandri plimbatori de patrupezi (cu farasul si maturica sau punguta la purtator), luati seama la cele cateva randuri propuse de mine, indiferent de rasa de caine.

Acest blog nu va va invata sa ii corectati postura ca pentru show-uri, cum sa il tundeti in functie de specificul rasei, dar veti gasi informatii utile care tin de dresajul de baza al oricarui caine de casa bine crescut. In functie de posibilitati, voi oferi si pareri personale cu privire la rasa de caine recomandata in functie de fiecare familie.

Sustin cu tarie faptul ca dresajul stapanului este la fel de important, si chiar mai important in unele cazuri, decat cel al unui caine de rasa sau maidanez. Sa detaliez: cainii sunt prin natura fiinte foarte receptive, majoritatea fiind usor de invatat sa faca ceea ce trebuie sa faca pentru a fi considerati caini dresati. Acest termen este echivalentul unui copil bine educat, si tot ceea ce face cainele vostru va reflecta asupra modului in care este crescut.

Exista cateva greseli pe care majoritatea persoanelor le fac in dresajul cainelui, cu precadere la primul caine. Ma voi intoace la analogia cu copiii, intrucat primii sunt mereu "de proba" (ca si primele clatitele pe care le dam tot la catel). Veti aveam tendinta sa fiti mai indulgenti, mai permisivi, veti simti un imbold de a testa reactiile animalului in functie de comenzile date, mai ales daca sunteti pentru prima oara in aceasta postura care va ofera putere. Dar orice invat are si dezvat. Si nu ma refer aici la caine.

Daca ati apucat deja sa faceti cateva dintre greselile pe care le voi evidentia in acest blog dedicat dresajului canin, opriti-va acum, limitati pierderile si corectati ce se poate corecta, inainte ca abaterile involuntare ale oricarui caine de rasa aflat intr-o asemena situatie sa nu devina o problema pe viata. Putem avea caini dresati sa faca orice, dar depinde de modul in care noi, ca stapani, le-o cerem. 

Acum sa dam fuguta la usa de unde se aud musafiri, sa le uram bun venit si sa le promitem ca le vom face viata frumoasa alaturi de familia noastra, sa le promitem ca ne voi duce la capat dresajul de stapani si ca vom fi vrednici sa ne numim stapani de caini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu